Kira Hukuku
6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 299 ve devamı maddelerinde taşınır ve taşınmaz malların kirasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Bu hükümlerde otomobil, ses sistemi ve benzeri taşınır malların kiralarının düzenlendiği gibi, konut ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasına ilişkin de çok önemli düzenlemeler yapılmıştır.
Barınma hakkı insanlığın ezelden beri süre gelen en temel ihtiyaçlarından biridir ve temel hakların ilk ortaya çıkışından beri neredeyse her hukuk devleti tarafından güvence altına alınmış bir haktır. Günümüzde mülkiyet düzeni ve sınıfsal farklılıklar nedeniyle her insanın kendine ait bir evi yoktur ve büyük bir çoğunluk barınma ihtiyacını başkasının mülkiyetindeki konutlarda kira ilişkileri ile sağlamaktadır. Barınma hakkı kadar temel bir konuyu ilgilendiren kira hukukunda ev sahiplerine karşı nispeten daha zayıf ve muhtaç konumda bulunan kiracılar korunmaya çalışılmış, kiracı lehine düzenlemelere gidilmiştir.
Özellikle son süreçte taşınmaz fiyatlarında yaşanan büyük artışla birlikte artan kiralar, konut ve işyeri sahipleri ile kiracıları arasında büyük anlaşmazlıklar doğurmuştur. Kiracılar mevcut kira bedellerinin üç katına kadar varan piyasa artışlarına rağmen ev sahiplerine karşı yasal haklarını korumak istemekte, ev sahipleri de piyasa şartlarının çok altında kalan kiralar nedeniyle mağdur olduklarını ve kiraların yükseltilmesi gerektiğini ileri sürmektedirler. Aynı durum işyeri sahipleri ve kiracıları arasında da yaşanmaktadır. Bu hususlar son dönemde kira tespit, uyarlama ve tahliye davalarının artış göstermesine neden olmaktadır.
Bir kira ilişkisinin tarafı olup, kira hukuku gibi her geçen gün farklı bir uygulamanın geliştiği hareketli bir alanda haklarını korumak isteyen kişilerin kira hukuku alanında profesyonel hukuki destek almaları gerekmektedir. Dalkılıç & Ekici Avukatlık Bürosu kira hukuku alanında sizleri bilgilendirmek ve haklarınızı korumak için çalışmalarını sürdürmektedir.