Gayrimenkul Hukuku

Hukuk sistemimiz 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 4. Kitabında eşya hukukunu, eşya hukuku bölümünün birinci kısmında da mülkiyeti düzenlemiştir. Mülkiyet hakkı; ortaya çıkış biçimi, ona bağlı haklar, kullanımı ve korunması açısında birçok kategoriye ayrılır ve uygulamayı sıkça işgal eden gayrimenkul (taşınmaz) hukukuna şekilde verir. Barındığımız evler, ticari faaliyet sürdürülen dükkanlar, fabrikalar, iş yerleri, tarımsal üretim yapılan araziler, imara açık arsalar, tüm bunların mülkiyetine ve kullanımına ilişkin hususlar gayrimenkul hukukunun konusuna girer.

Gayrimenkul sektörü; ihtiyaçlarımızdan biri olan barınma ihtiyacı ve malum ekonomik koşullarda en güvenli yatırım araçlarından biri olması nedeniyle büyük bir genişleme göstermiştir. Her geçen gün yeni binalar yapılmakta, inşaat firmaları ve müteahhitler piyasaya konut arz etmekte, ev sahibi olmak isteyen ya da yatırım yapmak isteyen kişiler de piyasaya yoğun rağbet göstermektedir. İnsanlar hazır konut satışının yanında halk arasında “topraktan” olarak adlandırılan şekilde “taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri” ile ev sahibi olmak için adım atmaktadırlar. İmara açık arsa sahipleri ya da evleri kentsel dönüşüm kapsamında olan kişiler, sahip oldukları arsaları “arsa payı karşılığı” inşaat sözleşmeleri ile müteahhitlere devretmekte ve bu yolla ev sahibi olmak istemektedirler. Bu süreçlerin devamında taraflardan birinin üzerine düşen edimi yerine getirmemesi, eksik getirmesi, ekonomik koşullar ya da maliyetlerdeki artış nedeniyle yerine getiremeyecek duruma gelmesi gibi nedenlerle birtakım mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Yine kooperatif ile ev ya da iş yeri sahibi olmak isteyen kişiler de kooperatif üyesi olmakta, kooperatif mevzuatından kaynaklanan davalara veya icra takiplerine maruz kalabilmektedirler.

Taşınmaz mülkiyetine ve mülkiyete bağlı yan hakların kullanımına dair anlaşmazlıklar, yolsuz tescilin düzeltilmesi, müdahalenin meni, ecrimisil ve birçok dava türünün ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Gayrimenkul hukukuna ilişkin doğacak sorunlarda yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi için, hak sahiplerinin hak kaybına uğramamaları için, taşınmazların değerinin yüksekliği de düşünüldüğünde, profesyonel hukuki destek almaları çok büyük bir önem arz etmektedir. Dalkılıç & Ekici Avukatlık Bürosu, gayrimenkul hukukuna ilişkin tüm süreçlerde disiplinli ve özverili çalışması ile, hukuki danışmanlık, sözleşmelerin hazırlanması, dava takibi ve diğer konularda sizlerin yanındadır.