İcra ve İflas Hukuku

Gerek iş yaşamında, gerek günlük sosyal yaşantımızdaki para alış verişleri, ticari ilişkiler, hizmet ilişkileri, tüketici eylemleri, ve daha birçok olay kişiler arasında borç ilişkilerine neden olmaktadır. Mahkemeler nezdinde çekişmeleri giderilmiş, bir karara bağlanmış alacaklar icra daireleri vasıtası ile hayata geçirilir ve kişilerin alacaklarına kavuşmaları sağlanır. Bu durum mahkemeler tarafından karar altına alınmış ilamların icrası yoluyla olduğu gibi, alacaklarını mahkemeye başvurmadan icra vasıtası ile tahsil etmek isteyen kişilerin “ilamsız icra” takibi başvuruları ile de olabilmektedir.

Bir alacağı olan gerçek ve tüzel kişiler, uygulamada sıklıkla, mahkemelere başvurmadan önce ilamsız icra takibine başvurmaktalar. İlamsız icra takibine başvuran kişiler borçluların itirazı ile alacaklarını ispat etmek durumunda kalmaktadırlar. Yine icra takibi ile karşılaşan ve borçlu olmadığını iddia eden kişiler de alacaklıların ispat vasıtalarına karşı kendi iddialarını ispat etmek ve borçtan kurtulmaya çalışmaktadırlar.

Mahkeme kararı veya başka durumlar sonucunda kesinleşmiş olan icra takiplerinde alacaklılar alacaklarına kavuşmak için hukuk sistemimizin kendilerine tanıdığı haciz vb. birtakım imkanlardan faydalanmaktadırlar. Borçlular açısından ise, alacaklıların alacak haklarının borçlunun anayasal düzeyde sahip olduğu hakların önüne geçmemesi için hukuk sistemimiz tarafından tanıdığı güvencelerden faydalanması durumu söz konusu olmaktadır.

Alacaklıların icra hukuku aracılığıyla haklarına kavuşmaları için, borçluların da bir hak kaybına uğramamaları ve insani sınırları aşan bir icra muamelesiyle karşılaşmamaları için profesyonel bir hukuki destek almaları önem arz etmektedir. Bu alanda çalıştığını iddia eden ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na aykırı olarak haksız kazanç elde etmeye çalışan arzuhalciler ve iş takipçilerinin ne denli hak kayıplarına sebep olabildiklerini uygulamada sıklıkla görmekteyiz. Dalkılıç & Ekici Avukatlık Bürosu icra hukuku alanında müvekkillerinin haklarını savunmak için çalışmalarını özveri ve disiplinle sürdürmektedir.